Soorten lichtkoepels en welke bij jou past

witte piramide koepel

Lichtkoepels heb je in eindeloos veel soorten. Het is dan ook niet gek dat de lichtkoepel helemaal terug is van weggeweest. In de jaren 80 en 90 zagen we al veel lichtkoepels in woningen en kantoren gebouwd worden. Daarna was het even rustig, maar nu zien we een terugkeer van dit bijzondere product.

Het is niet vreemd dat lichtkoepels weer populair zijn. Ze hebben namelijk een aantal grote voordelen:

  • lichtkoepels zorgen voor een goede ventilatie
  • ze laten meer licht door
  • ze zijn betaalbaar en gemakkelijk in onderhoud
licht koepel

Een lichtkoepel uitzoeken

Nu de voordelen van lichtkoepels duidelijk zijn, is het belangrijk om na te denken over welk soort lichtkoepel past bij jou. Ga je bijvoorbeeld een lichtkoepel aanschaffen omdat je vooral meer natuurlijk licht in je ruimte wil? Of is het toch omdat je goede ventilatie belangrijk vindt? Van de antwoorden op deze vragen en een aantal andere factoren hangt jouw keuze af.

Lichtkoepels kunnen dus verschillende doelen bieden: ze bieden ventilatie, extra lichtinval of zijn bijvoorbeeld een manier om het dak te betreden. Sommige lichtkoepels dienen een combinatie van een aantal doelen, anderen zijn specifiek voor een doel gemaakt.

licht koepel

Een koepel voor dakbetreding zit bijvoorbeeld anders in elkaar dan een koepel die bedoeld is voor lichtinval. Sommige koepels die uitsluitend dienen voor lichtinval zijn niet te openen of niet bedoeld om je doorheen te verplaatsen. Denk daarom vooraf altijd na wat jij met je koepel wil doen en wat voor koepel daar geschikt voor is.